Főoldal Céginformáció Szoftverek Árlista Demo programok Megrendelés Kapcsolat
Kettős könyvvitel Pénztárkönyv Naplófőkönyv Számlázás Számlázás 2 Házipénztár Útnyilvántartás Dokumentációk
   Könyvelői praktikum  BaBér bérszámfejtés  munkaügyi fórum  


"Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkció a számlázó programokban


A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet szerint 2016. január 1-jétől a számlázó programoknak a programba beépített, "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" elnevezésű funkcióval kell rendelkeznie, amelynek elindításával adatexport végezhető. Az adatexportnak a kezdő és záró dátum (év, hónap, nap) megadásával meghatározható időszakban kibocsátott, illetve a kezdő és a záró számlasorszám megadásával meghatározható sorszámtartományba tartozó számlákra kell vonatkoznia.

Figyelem! Az adatexport szempontjából fontos, hogy a 2016. évben készült számlák Számlázás és készletnyilvántartás program esetén a 8.41-es (vagy későbbi) verziójú, Számlázás és készletnyilvántartás 2 (hálózatos) program esetén a 9.45-ös (vagy későbbi) verziójú programban készüljenek el! Az előző verziókban készült számlákra adatexport ugyan elvégezhető, viszont az exportált adatok hiányosak lehetnek!

Ennek oka, hogy az adatexport kötelezővé tette számos információ külön adatként történő kezelését, amit korábban általában csak a megjegyzés vagy tétel megnevezése mezőbe, illetve a számla láblécébe lehetett beírni. Ilyenek például:

  • A számlán szereplő számlakibocsátó, pénzügyi képviselő, vevő illetve termékdíj visszaigénylés esetén a termékdíj kötelezett címe az eddig használt irányítószám, település és cím (utca, házszám, stb.) helyett irányítószám, kerület, település, közterület, közterület jellege, házszám, épület, lépcsőház, emelet, ajtó adatok bontásában kell tárolni. A partnertörzsbe, vevő felvitelekor vagy módosításakor a címadatok megadását úgy módosítottuk, hogy a cím alábontásakor a lehető legkevesebb adatot kelljen megadni.
  • Ha a számlakibocsátó egyéni vállalkozó, akkor annak nyilvántartási száma és neve (ha a neve a számlázási névtől eltérő).
  • A számlakibocsátó kisadózó vagy sem.
  • Ha a számlakibocsátást a vállalkozás helyett harmadik félként a vállalkozás pénzügyi képviselője végzi, akkor a pénzügyi képviselő neve, címe (cím alábontással) és adószáma.
  • Ha a számlázott tétel közvetített szolgáltatás, előleg vagy végszámla tétele, különbözet szerinti szabályozás alá esik, termékdíj kötelezettség terheli, árverési tétel, új közlekedési eszköz, ásványolaj, energiaadót terhelő tétel, népegészségügyi termékadó kötelezettség alá tartozik, jövedéki termék illetve jövedéki értékesítés, betétdíjat tartalmaz, dohányárat tartalmaz, rezsicsökkentést tartalmaz, tranzitadó raktárból történő kitárolás, akkor a záradék részletezett adatai.
    Ezeket az adatokat - a termékdíj kivételével - a számlán nem jelenítjük meg, törzsekben nem tároljuk, kimutatásokban nem szerepeltetjük, csak azt a célt szolgálják, hogy az adatszolgáltatás helyes legyen. Az adatok számlán való megjelenítése megjegyzésben (pl. alapértelmezett megjegyzéssel), tételközi megjegyzésben vagy nyomtatott láblécben illetve egyedi számlaformátumon történhet.
    Figyelem! Azon ügyfeleink, akik a frissítés előtt készült egyedi számlaformátummal rendelkeznek, a számlán nem fog szerepelni termékdíj záradék. A korábban készült egyedi számlaformátumokat módosítani kell, ez ügyben keressék ügyfélszolgálatunkat!
A fenti módosítások érvényes frissítéssel rendelkező felhasználóinknak 2015. december 14-től elérhetőek a honlapunkon!

Itt szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ugyan a felhasználó feladata a számlázó program használatának, illetve használatból történő kivonásának bejelentése, egyre többször kapunk megkeresést az adóhivataltól, hogy nyilatkozzunk a megvásárolt számlázó programmal kapcsolatban az alábbiakról: megfelel-e a törvényi előírásoknak, mikor vásárolták, illetve meddig fizették a frissítési díjat (a vásárlást igazoló és a frissítési díj megfizetéséről szóló számlák másolatait szintén kérni szokták). A vásárlástól számított egy éven át biztosítjuk díjmentesen a frissítéseket, ezt követően éves frissítési díj ellenében. Amennyiben a frissítési díjat nem, vagy nem időben fizetik be, csak arra az időszakra áll módunkban nyilatkozatot adni, amikor hozzáférhettek a frissítésekhez. A legfrissebb verzió telepítése minden esetben a felhasználó feladata és felelőssége.

Hatvan, 2015. december 14.

RLB-60 Bt.

© 1998 - 2018 RLB-60 Bt. Adatvédelmi tájékoztató